activiteit wo 21 mrt 2012

Seminar Retentierecht

21 mrt

Wanneer

woensdag 21 maart 2012 om 15:00 uur

Locatie

Spaces Amsterdam, Herengracht 124-128

ContactUitnodiging van de Vereniging JOJ voor het seminar
“Retentierecht”

Datum: Woensdag 21 maart 2012

Tijd: 15:00 uur ontvangst
15:25 uur welkomstwoord door voorzitter VJOJ
15.30 uur seminar
16:25 uur pauze
16:45 uur seminar
17:45 uur afsluiting met aansluitende borrel

 

Locatie: Spaces Herengracht
Projectroom
Herengracht 124-128 te AmsterdamSprekers: 1. de heer mr. J.M. Milo, universitair hoofddocent Universiteit Utrecht en onderzoeker Molengraaff instituut voor privaatrecht en;
2. de heer mr.J. Stal, advocaat (partner) bij Cleber Advocaten te Amsterdam en mede-auteur van het jurisprudentietijdschrift “Rechtspraak Insolventierecht”.

 

Opleidingspunten: 2 (NOvA en KNB)

 

Inleiding
Gedurende dit seminar zal aandacht worden besteed aan een bijzondere uitwerking van het algemene opschortingsrecht: het retentierecht. Het uitoefenen van een retentierecht leidt over het algemeen direct tot een aantal complexe juridische discussies. In tijden van economische malaise zien steeds meer schuldenaren zich geconfronteerd met aannemers die hun retentierecht uitoefenen, al dan niet als inleiding van een uitvoeriger beslag- of executietraject. In veel gevallen is de retentor niet de enige schuldeiser van de schuldenaar, hetgeen veelal leidt tot een ingewikkeld feitencomplex waarbij verschillende schuldeisers diverse vorderingen hebben jegens de schuldenaar.

 

Tijdens het seminar zal Michael Milo de theoretische en technische aspecten van het retentierecht belichten. Jeroen Stal zal als ervaringsdeskundige aandacht besteden aan de weerbarstige praktijk van het retentierecht, waarbij diverse aandachts- en knelpunten bij het retentierecht nader zullen worden toegelicht. Door de behandeling van de theoretische aspecten enerzijds en een weergave van de praktische aandachtspunten anderzijds, zal een compleet beeld worden geschetst van het retentierecht.

 

Sprekers
Michael Milo is werkzaam als universitair hoofddocent privaatrecht aan de Universiteit Utrecht en is tevens als onderzoeker verbonden aan het Molengraaff instituut voor privaatrecht.

 

Jeroen Stal is als advocaat (partner) verbonden aan Cleber advocaten, een niche kantoor op het gebied van ondernemings- en financieringsrecht. Hij treedt veel op voor grote financiële instellingen en vastgoedfinanciers. Jeroen is ook curator in faillissementen. Regelmatig geeft hij cursus over beslag- en zekerhedenrecht, zowel aan advocaten (Grotius Academie en VSO) als aan medewerkers van grote banken. Hij is mede-auteur van het jurisprudentietijdschrift “Rechtspraak Insolventierecht”.

 

Programma
15:00 uur ontvangst
15:25 uur welkomstwoord door voorzitter VJOJ
15.30 uur presentatie Michael Milo
16.25 uur pauze
16:45 uur presentatie Jeroen Stal
17:45 uur afsluiting met aansluitende borrel

 

Locatie
Het seminar vindt plaats bij Spaces, gelegen aan de Herengracht 124-128 te Amsterdam. Het seminar zal worden gehouden in de Projectroom.

 

Routebeschrijving Openbaar Vervoer
Indien u gebruik maakt van het openbaar vervoer kunt u de trein nemen naar Amsterdam Centraal. Vanuit Amsterdam Centraal is het 15 min lopen of u kunt de trams 1, 2, 5, 13 en 17 naar halte "Nieuwezijds Voorburgwal" nemen.

 

Routebeschrijving Auto
Spaces Herengracht is per auto bereikbaar (adres Herengracht 124-128 Amsterdam). U kunt uw auto parkeren in de parkeergarages De Kolk (Nieuwezijds Voorburgwal 104) of P1 Centrum (Prins Hendrikkade 20A) bij Amsterdam Centraal.

 


Opleidingspunten
Deelname aan het seminar levert 2 studiepunten op in het kader van de permanente opleiding voor de advocatuur (NOvA) en de notariële beroepsopleiding (KNB).

 

Lidmaatschap
Lid worden van de Vereniging JOJ is mogelijk voor EUR 100,00 per jaar. Studenten betalen EUR 25,00 per jaar. Het lidmaatschap geeft na betaling recht op gratis bezoek aan alle seminars en uitjes van de VJOJ. De seminars zijn ook voor niet-leden toegankelijk. Zij betalen EUR 90,00 per seminar.

 

Leden van de Vereniging JOJ kunnen ook met korting lid worden van de Vereniging voor Bouwrecht (zie voor de voorwaarden www.ibr.nl). De contributie van de VBR bedraagt dan slechts EUR 30,00 per jaar.