activiteit do 31 mrt 2022

Seminar 'Duurzaam aanbesteden: nu en in de toekomst'

31 mrt

Wanneer

donderdag 31 maart 2022 om 13:45 uur

Locatie

Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht

Contact


Inleiding

De rol van aanbestedingen is niet meer weg te denken uit het duurzaamheidsdebat. Effectief duurzaam aanbesteden wordt ook in de bouw gezien als dé manier om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Het gaat niet enkel meer om de inkoop van de infrastructurele of bouwprojecten zelf; de strategische inzet van concepten als circulariteit en duurzaamheid bij die inkopen komt mede centraal te staan. We zien dat onder meer terug in de specificatie van de opdracht en de vormgeving van de eisen en criteria in de aanbesteding. De praktijk laat echter ook zien dat deze belangrijke beleidsdoelstellingen nog ondergesneeuwd kunnen raken doordat de vormgeving van de aanbesteding onder de streep niet bijdraagt aan het meest duurzame resultaat. Ook wordt het recht nog teveel gezien als een obstakel voor het implementeren van duurzaamheidseisen en -criteria, terwijl er veel meer mogelijk is dan wordt aangenomen.
In deze bijeenkomst gaan Janet Meesters en Willem Janssen, vanuit het perspectief van de advocatuur en de wetenschap, aan de slag met prangende juridische vragen die nu concreet spelen in de praktijk of dat in de toekomst zullen gaan doen. Aan de hand van casusposities in het licht van rechtspraak en wet- en regelgeving zullen zij deelnemers aan de bijeenkomst meenemen door de wereld van juridische mogelijkheden om duurzaam aan te besteden. Waar liggen de kansen en grenzen op dit vlak? Ook werpen zij een blik in de toekomst. Hoe ziet het juridische landschap er over enkele jaren uit? Wat is Brussel van plan en hoe kun je daar als advocaat goed op anticiperen?

 

Sprekers

mr. J.W.A. (Janet) Meesters is advocaat bij DLA Piper en is specialist op het gebied van aanbestedingsrecht en civiel bouwrecht. Janet is behalve advocaat ook docent bij het Centre for Public Procurement van de Universiteit Utrecht, het Instituut voor Bouwrecht en de Academie voor de Rechtspraktijk. Janet schrijft geregeld annotaties bij aanbestedingsrechtelijke uitspraken in Jurisprudentie Aanbestedingsrecht en is één van de auteurs van Tekst & Commentaar Aanbestedingsrecht. Ook is zij voorzitter van de Werkgroep Past Performance, een door de Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht geformeerde werkgroep.


mr. dr. W.A. (Willem) Janssen is Universitair Hoofddocent Europees en Nederlands Aanbestedingsrecht bij het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht, tevens onderzoeker bij het Centre for Public Procurement en RENFORCE. Zijn onderzoekslijn richt zich op maatschappelijk verantwoord aanbesteden en inbesteden. Willem was Visiting Scholar aan George Washington University te Washington D.C en de Universiteit van Kopenhagen, is veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland en zijn werk is gepubliceerd in toonaangevende internationale en nationale tijdschriften. Hij is host van Bestek – de Aanbestedingspodcast, schrijft regelmatig columns en is actief betrokken bij de verbetering van de werking en toepassing van de aanbestedingsregels.

 

Programma

13:45 uur inloop
14:00 uur welkomstwoord vanuit de VJOJ
14:05 uur 'Duurzaam aanbesteden in het heden: hoe om te gaan met de huidige juridische mogelijkheden en beperkingen? (Meesters)
15:05 uur Pauze
15:25 uur 'Duurzaam aanbesteden in de toekomst: hoe om te gaan met een veranderend rechtsgebied? (Janssen)
16:25 uur afsluitende borrel

 

Meer informatie

Voor meer informatie zie de bijlage bovenaan deze pagina

 

Lid van VJOJ

Als u lid bent van de "Vereniging JOJ", dan kunt u inloggen om u kosteloos in te schrijven voor deze activiteit. Log in om u in te schrijven.

Inloggen voor leden

* *
wachtwoord vergeten?

Nog geen lid van de VJOJ?

Bent u nog geen lid, maar wilt u zich wel inschrijven voor deelname aan dit evenement? Overweeg dan het volgende: de contributie voor het lidmaatschap bedraagt € 75,00 per jaar (studenten betalen zelfs maar € 25,00). Deelname aan een seminar als niet-lid kost € 90,00 per seminar. U bent dus goedkoper uit als u lid wordt!

Word ook lid

Inschrijven als niet-lid

Kosten voor inschrijving voor niet-leden bedragen € 90,00 en € 25,00 voor studenten.

Inschrijven als niet-lid