activiteit vr 2 sep 2022

Zomeruitje: transformatie De Koepel in Haarlem

2 sep

Wanneer

vrijdag 2 september 2022 om 15:00 uur

Locatie

Koepelplein 1, Haarlem

Contact


Inleiding

De Koepelgevangenis van Haarlem (in de volksmond ook wel ‘de Koepel’ genoemd) is een voormalige gevangenis, die van 1899 tot 1901 werd ontworpen en gebouwd door justitiearchitect W.C. Metzelaar. Net als de andere koepelgevangenissen is de Koepel een rijksmonument. Tot 2016 was het gebouw van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat jaar sloot de gevangenis vanwege het teruggelopen aantal gedetineerden en bezuinigingen. Het monumentale gebouw en het omliggende terrein werden door de gemeente gekocht. De gemeente verkocht dit in 2017 aan Stichting Panopticon, die in 2019 begon met de renovatie en herbestemming.

Begin 2022 heeft de Koepel zijn deuren heropend. De Koepel is een thuisbasis voor honderden studenten en docenten van het Haarlem Institute for Higher Education. De honderden voormalige gevangeniscellen die tegen de ronde gevel van de koepel zijn gesitueerd, dienen nu als kantoortjes, studie- of stilteruimtes, brainstorm break-out rooms, etc.

In de Koepel is ruimte voor ontspanning, flexwerken en horeca. Ook is er een 6 zalen tellende bioscoop Filmkoepel gerealiseerd, een kennis- en innovatiecentrum voor het mkb ‘Cupola XS’, het Level One Game Museum, een café en een minimuseum over de Haarlemse verzetsstrijder en communiste Hannie Schaft. Op het buitenterrein worden bovendien een boetiekhotel (circa 70 kamers), een café-restaurant, 250 studentenwoningen en 100 sociale huurwoningen gebouwd.

De architect van de renovatie is in handen van de bekendste renovatie-architect van Nederland: André van Stigt. André van Stigt heeft een zeer groot aantal renovatieprojecten op zijn naam staan en is bekend van onder meer de renovatie en herbestemming van: De Hallen, De Inktpot, het Olympisch Stadion, de Apollohal en Gebouw Droogbak. André van Stigt zal ons zelf rondleiden door de Koepel en tekst en toelichting geven bij de omvangrijke renovatie en herbestemming van de Koepel.

De rondleiding eindigt op een unieke locatie: het Delicafé, in het centrum van de Koepel, alwaar de borrel zal plaatsvinden.

Programma

14.30 – 15.00 uur: inloop met koffie en thee
15.00 – 16.00 uur: rondleiding door de Koepel, verzorgd door André van Stigt
16.00 – 18.00 uur: borrel in de Koepel (Delicafé)

Lid van VJOJ

Als u lid bent van de "Vereniging JOJ", dan kunt u inloggen om u kosteloos in te schrijven voor deze activiteit. Log in om u in te schrijven.

Inloggen voor leden

* *
wachtwoord vergeten?

Nog geen lid van de VJOJ?

Bent u nog geen lid, maar wilt u zich wel inschrijven voor deelname aan dit evenement? Overweeg dan het volgende: de contributie voor het lidmaatschap bedraagt € 75,00 per jaar (studenten betalen zelfs maar € 25,00). Deelname aan een seminar als niet-lid kost € 90,00 per seminar. U bent dus goedkoper uit als u lid wordt!

Word ook lid

Inschrijven als niet-lid

Inschrijven voor dit evenement is alleen mogelijk voor leden.